Chemistry: General Knowledge Questions and Answers

Q31. Which one of the following elements is essential for construction is nuclear reactors?

[A] Nickel

[B] Cobalt

[C] Tungsten

[D] Zirconium

SHOW ANSWER
Correct Answer: Zirconium


Q32. Which one is not metal?

[A] nitrogen

[B] sulfur

[C] sugar

[D] all of these

SHOW ANSWER
Correct Answer: all of these


Q33. The absolute value of charge on electron was determined by

[A] Rutherford

[B] Chadwick

[C] R.A. Millikan

[D] J.J.Thomson

SHOW ANSWER
Correct Answer: R.A. Millikan


Q34. Which of the following acids is NOT present in grapes?

[A] Citric acid

[B] Acetic acid

[C] Malic acid

[D] Tartaric acid

SHOW ANSWER
Correct Answer: Acetic acid


750+ Chemistry Quiz Questions and Answers


Q35. What is the element present in urea

[A] C, N, H

[B] C, N, O

[C] C, O, N, H

[D] C, H, O

SHOW ANSWER
Correct Answer: C,O,N,H


Q36. _________ on mixing with water changes to gypsum.

[A] Calcium Sulphate Hemihydrate

[B] Calcium Phosphate Hemihydrate

[C] Calcium Phosphate

[D] Sodium Hydrogen Carbonate

SHOW ANSWER
Correct Answer: Calcium Sulphate Hemihydrate


Q37. Constantan is an alloy of copper and _________.

[A] nickel

[B] iron

[C] aluminum

[D] tin

SHOW ANSWER
Correct Answer: nickel


Q38. Which combination of atoms can form a polar covalent bond?

[A] Na and Br

[B] H and H

[C] N and N

[D] H and Br

SHOW ANSWER
Correct Answer: H and Br


Q39. Which is the gas used for making vegetables and vanaspathi from vegetable oils?

[A] Argon

[B] Hydrogen

[C] Helium

[D] Nitrogen

SHOW ANSWER
Correct Answer: Hydrogen


Q40. __________ is a semiconductor.

[A] Ga

[B] Ge

[C] Pb

[D] Sn

SHOW ANSWER
Correct Answer: Ge


error: